Na teritoriji Pive se nalazi oko sedamsto, djelimično ili dobro, sačuvanih stećaka. Ovi nadgrobni spomenici, koje istorijska nauka vezuje za kulturu srednjevjekovne Bosne i autentične Bosanske crkve (koja je imala jak uticaj na ovom dijelu Crne Gore), ravnomjerno su rasporedjeni na čitavoj teritoriji Pive.

Skoro po pravilu nekropole sa stećcima se nalaze na izolovanim vidikovcima, u očaravajućem prirodnom ambijentu, svjedočeći na neki način, svojim položajem i estetikom o odnosu prema prirodi i filozofiji života (i smrti) stanovnika Pive prije 5-6 vjekova. Nekropola Soko grad koja se nalazi na mjestu istoimene tvrdjave, u neposrednoj blizini Šćepan Polja, vrlo brzo će biti i na mapama UNESCO-ve Svjetske baštine, zajedno sa još 30-ak nekropola na dinarskom području bivše Jugoslavije.

Naše mape će Vas odvesti do srivenih mjesta na kojima možete uživati u pogledu na planine i kanjone rijeka ili jezera, napraviti spektakularne fotografije, uživati u autentičnoj ljepoti spomenika ili se, prosto, prepuštiti magiji ovih mjesta. Nakon izleta će Vam biti lakše da razumijete književnost pisanu bosančicom (ili brzopisom), a sačuvanu u obliku epitafa na stećcima. Neke od knjiga u našoj biblioteci će vam pomoći u tome.


Mail: zvono@t-com.me | Instagram: @zvono_inn_pluzine | Facebook: Zvono Plužine
Tel: +382 69 471 893; +382 69 905 040; +382 69 531 319 | Google: Guesthouse Zvono