MEDOVINA je jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je čovjek otkrio. Med, kao osnovna sirovina, bio je lako dostupan u prirodi, koristio se za ishranu, a vremenom se dodavao raznim napicima i tako je nastala medovina. Medovina se dobija alkoholnom fermentacijom rastvora prirodnog meda, a postupak kojim se dobija isti je kao u proizvodnji vina. Prema nekim ispitivanjima, stara medovina sadrži I do 13 % alkohola. Prijatne je arome i ukusa. Medovina nije vještačko piće, naprotiv, ona je prirodni proizvod sličan vinu, pošto se osnovni sastojci, pod uticajem alkoholog vrenja, pretvaraju u alkohol i ugljen-dioksid. Kao što kod vina ukus i kvalitet zavise od sorte grožđa i njegovih osobina, tako i kvalitet medovine zavisi od vrste meda, načina njegove proizvodnje i starosti.

Medovina je bila više nego samo piće, poput vina, vjerovalo se u njene magične moći revitalizacije i ljekovitosti, medovina je smatrana eliksirom za dug život. Ljudi su vjerovali da će, pijući je, postati besmrtni. Medovina se u stara vremena davala vojnicima, koji su njime zalivali rane vjerujući da će brže da ih zacijele.

Vjerovalo se da medovina poboljšava muževnost i plodnost a u tome, kao i u svakom mitu i legendi, ima istine, jer je medovina bogata vitaminom B i amino-kiselinama koje podstiču izgradnju proteina koji djeluju na izdržljivost.

Medovina je izvanredan energetski napitak. Popravlja krvnu sliku, poboljšava apetit, a stari zapisi govore da usporava starenje. Drevne priče kazuju da je u pradavna vremena medovina bila piće bogova. Smatrana je napitkom besmrtnosti, eliksirom mladosti, izvorom duhovne moći mudraca, i tjelesne snage antičkih heroja.

U stara dobra vremena, legende kažu, tajna srećnog braka krila se u medovini, a život je bio mnogo jednostavniji. Upravo vjenčane parove mnogi su tjerali da piju medovinu svake noći, punih mesec dana nakon stupanja u brak. Plod tog recepta, u bračnom razdoblju koje se i danas naziva medeni mesec, pokazao bi se devet meseci kasnije. Vjerovalo se, da je to pouzdan način da dobiju muško potomstvo.

Način pripremanja: U čistoj vodi se rastvori med i kuva na vatri dok provri. Pustiti da vri nekoliko minuta. Mora se miješati da ne bi došlo do taloženja meda. Odnos vode i meda nije strogo određen, ali treba paziti da rastvor bude dobro zaslađen. Poslije kuvanja rastvor se mora ohladiti, a potom se sipa u bačve ili demižane. Posude se ne smiju potpuno zatvoriti jer se stvara pritisak pri fermentaciji. Proces fermentacije traje nekoliko mjeseci.

To sasvim prirodno i osvježavajuće piće, idealno za okrijepljenje organizma, može se konzumirati pomiješano u odgovarajućoj razmjeri sa pivom, vinom, kisjelom ili negaziranom vodom. Pogodna je i za spravljanje različitih koktela.


Mail: zvono@t-com.me | Instagram: @zvono_inn_pluzine | Facebook: Zvono Plužine
Tel: +382 69 471 893; +382 69 905 040; +382 69 531 319 | Google: Guesthouse Zvono